


İFRAZ ( BÖLME )

Parsellerin, plan şartlarına ve imar yönetmeliğine aykırı olmadığı sürece iki veya daha fazla parsellere ayrılmasıdır.
TEVHİD (BİRLEŞTİRME)

Birden fazla parselin birleştirilerek tek parsel haline getirilmesidir.
SINIR TESPİTİ ( APLİKASYON )

Taşınmaza ait mülkiyet veya irtifak hakkı sınırlarının, tapu planındaki bilgi ve belgelerine uygun olarak zeminde işaretlenmesi işlemi olup, bu işlem neticesinde düzenlenen kroki “Aplikasyon Krokisi” olarak tanımlanmıştır
YOLA TERK / YEŞİL ALANA TERK / PARKA TERK

Yol istikamet planları, beldenin önemli yolları ile bu yolların iki yanı için hazırlanan ve gerekli görülen hallerde beldenin gelişme esasları, bölgelerin büyüklükleri ve yerleri göz önünde tutularak ana kararlar ile uygulamaya esas olacak, kadastro durumu işlenmiş planlardır.
Çoğunlukla, inşaat yapımı için gerekli olan ruhsat alımı esnasında, ilgili belediye tarafından, planın gerektirdiği kadar kısmının yola / yeşil alana / parka terk işlemlerinin yapılması istenir. Aksi durumda inşaat ruhsatı alınamaz.
İmar planları, şehir ve bölge planlamacılar tarafından çizilir. Planların uygulayıcıları ise harita mühendisleridir.
Bu işlemler, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün genelgesi gereği harita mühendislik büroları tarafından yapılabilir.
İmar planı uygulamaları

(yola terk, ifraz, tevhid, vb.)
İfraz, tevhid, yola terk vs. gibi adlandırılan uygulamalardır. İmar planları, belde halkının emniyet ve sağlığını korumak, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını ve onlara iyi yaşama düzeni sağlamak amacıyla, ülke, bölge ve şehir verilerine göre konut, çalışma, dinlenme ve ulaşım gibi şehirsel fonksiyonlar arasında mevcut ve sağlanabilecek imkanlar ölçüsünde en iyi çözüm yollarını bulmak için kadastro durumu da işlenmiş halihazır haritalar üzerine çizilen planlardır.
Bina inşa etmek istediğinizde, ilgili belediyeye (imar planı dışındaki alanlarda Bayındırlık ve İskan Müdürlükleri’ne) müracaat ederek ruhsat almanız gerekir. Ruhsat verilirken, imar planı hükümleri uygulanır (çekme mesafeleri, bina yüksekliği vb.).
SAYISAL HALİHAZIR HARİTA ÜRETİMİ

Halihazır haritalar genel olarak bir bölgede imar planlarına, kamulaştırma haritalarına, bilgi sistemlerine v.b. projelere altlık olarak üretilen arazideki mevcut bina, yol, şev, kuyu, direk, duvar, tel örgü ve eğim gibi her ne varsa tüm bilgilerin yersel olarak ölçülüp 1/1000 ve 1/5000 ölçekli olarak düzlemsele aktarılan haritalardır. Üretim ve onayında Belediye ve Valiliklerin yetkili olduğu halihazır harita alanında deneyimli ve profesyonel bir geçmişe sahip olan şirketimiz kuruluşundan bu yana binlerce hektarlık meskun ve gayrimeskun alanda halihazır harita üretimini yapmıştır.
İnşaat Ruhsatı İçin Harita İşlem ve Projeleri

-
Plankote Projesi
-
Yapı Aplikasyon Projesi
-
Fenni Mes'ul - Denetçi Harita Mühendisi
inşaat yapılacak arsaya çizilen mimari projeye uygun bir şekilde geçerli koordinat sisteminde hazırlanan yapılacak olan binanın konumunu, temel yüksekliğini ve kat yüksekliklerini gösteren projenin hazırlanması zemine uygulanması ve fenni mesul olunması işlemidir.
Kadastro ve ile ilgili tescil işlemleri takibi

sınır düzeltmesi, cins değişikliği, vb.)
Hacim, hafriyat, kübaj hesaplama

Kübaj, yani hacim hesabı projenin yapılacak olduğu arazide projeden ne kadar hafriyat kazılacağını veya dolgu için ne kadar hafriyat/dolgu malzemesi gerekli olduğunun hesaplanmasıdır.